1 jan. 2021

Snöbollseffekten av bullshit och fakenews

 Nackdelen med internet är att även ren goja kan få viral spridning. Något jag märkt hos mig själv den senaste tiden är att jag är enormt trött på all bullshit som finns på internet. Vad gäller Covid och vaccinerna (i den här länken finns viktig fakta. Det är skillnad på fakta och bullshit) till exempel. Det senaste i raden av ren idioti rörande detta är att de som inte vill vaccinera sig ska skrivas in i ett register - so what??? OM det skulle vara sant så let it be. Den som (eventuellt) klämde ur sig detta från första början var en överbetald "politiker" och fullblodsnarcissist - och vad en sån eventuellt råkar spotta ur sig - ska tigas ihjäl. Endast.

En idiot klämmer ur sig nån paranoid farhåga - och då släpps helvetet löst. När PK-folket rapar sitt "källa på det" så har de fullständigt rätt - även om de själva inte ens förstår vad de säger utan endast rapar de ord de har fått lära sig av diktator Svetsloppa. Men det ÄR klädsamt att kolla upp den information som man delar med sig av online - hur hög är sanningshalten? Finns det nån sanningshalt? Eller är det bara nån paranoid neurotiker som vädrat sina farhågor? I de flesta fall är det nämligen det - och det är fakenews. Den andra sidan av detta är att fakta försvinner i röran av skrämselpropaganda. Märk väl att även fakta kan vara skrämmande - och då behöver man känna till dessa. Inte förvillas av hysteri.

På ett internet där det är fritt att uttrycka sig så får man räkna med en hel del ren bullshit. Till exempel på Youtube. En Youtube-kanal kan vara hur fräsch och tekniskt avancerad som helst men den kan ändå vara fullproppad av myt, saga och fantasifoster skapat av en person med noll koll på verkligheten. Har personen kollat källorna? Redovisar vederbörande för dem? Vem är personen? En professor? Ja, då är vederbörande troligtvis insatt i vad denne talar om. Men inte alltid - även lögnare kan kalla sig professorer för att de läst några poäng på högskolan. Ett exempel på det är Henrik Arnstad som för några år sedan utgav sig för att vara politisk rådgivare åt Stefan Löfven. Hela han var en bluff. Sånt är fakenews.

Att kolla upp källorna är dessutom viktigt i dessa tider av censur då man vinklar saker och ting - vilket är politisk propaganda. Politisk propaganda är bullshit och fakenews - och den typen av propaganda syftar till att blåsa upp rena falsarier och få mottagaren att uppfatta propagandan som mer inflytelserik än den verkligen är. 

 Sålla. Sprid inte ren dynga. Folk gottar sig gärna i den senaste skrämselpropagandan därför att deras liv blir mer spännande då.

Vad det handlar om är balans. Tappar du den - så förlorar du verklighetskontakten.

Youtube plockar fram narcissisten i människan och internet i det stora hela är beroende framkallande för bekräftelsetorsken. Gynna inte denna form av missbruk. Kväv monstret i sin linda - sprid inte paranoida floskler och fantasifoster formulerade av en hysterisk narcissist i behov av tummen upp och gilla. Var realist. Överdrifter ska inte vara skäl nog att dela med sig av ren dynga. Moderation, balans och realism är vad som behövs för att inte tappa fotfästet.

En hens fjäder blir en hel hens-farm. En snöflinga, blir en snöboll , blir en lavin - det är snöbollseffekten.

Bevare mig från ren bullshit.

Tack på förhand.

Deborah Englund

Digital Nomad Marketing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar